Avokado’nun Besin Değeri Açısından Önemi ve Yararları
Bu yazımızda Avokado meyvesinin besin değeri hakkında
yazacağız. İçerdiği vitaminler ve bu vitaminlerin özelliklerinden, faydalarından
bahsedeceğiz.
Meyve ve sebzeler açısından zengin olan vitamin ve mineraller, bazı kanser türleri ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Vitaminler A, C, D, E, K ve B vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, biyotin, vitamin B-6, vitamin B-12 ve folat) kesinlikle vücudun en çok ihtiyaç duyduğu 13 vitamin vardır. Avokado doğal olarak bu vitaminlerden birçoğunu içerir. Avokado, meyve ile yenen gıdalarda vücudun A, D, E ve K vitaminleri gibi daha fazla yağda çözünen besin maddelerini emmesine olanak tanıyarak "besleyici güçlendirici" olarak etki sağlar.
Avokado doğal olarak sodyum ve kolestrol içermez. Avokado,
tekli doymamış yağ içeren iyi yağ içeren tek meyvedir. "İyi yağ"
tekli doymamış yağ, doymuş yağlar ve trans yağlar yerine kullanılırsa, LDL
(kötü) kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur. LDL seviyenizi düşük tutmak
kalp hastalığı ve inme riskinizi azaltır. Sağlıksız yağlar yerine yenen bu
yağlar, şeker hastalığına sahip kişilere kan şekerlerini yönetmesine yardımcı
olabilir.
Antioksidanlar meyve ve sebzelerde bol miktarda
bulunmaktadır. Ancak avokadoda bulunan antioksidan kaynağı ; beta karoten,
lutein, likopen, selenyum ve A, C ve E vitaminleri açısından birçok meyveye
göre çok daha zengindir.
PANTOTENİK ASİT
Avokado, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı
olan bir B vitamini olan iyi bir Pantotenik asit kaynağıdır.
DİYET LİFİ
Avokado, Besin Elyafı için iyi bir kaynaktır. Lif bakımından
zengin tüketilen gıdalar, kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet riskini
azaltabilir. Diyet lifi diyetinize bol miktarda katkı sağlar ve kilolarınızı
kontrol etmenize yardımcı olarak kendinizi daha hızlı hissetmenizi sağlar.
Sindirime, kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
FOLAT
Avokado; folatın iyi
bir kaynağıdır. Sağlıklı hücre ve doku gelişimini destekler. Bu, bebeklik ve
gebelik gibi hızlı hücre bölünmesi ve büyüme dönemlerinde özellikle önemlidir.
Folat homosisteinin metabolizması için de gereklidir, bu amino asitin normal
düzeylerini korumaya yardımcı olur.
VİTAMİN K
Avokado, vücudun sağlıklı kalması için gerekli olan ve kan
pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan temel bir vitamin olan Vitamin K'nin iyi
bir kaynağıdır. Pıhtılaşma vitamini olarak bilinir çünkü kan K vitamini olmadan
pıhtılaşmaz. Yani vücudumuzda yeterli miktarda K vitamini yoksa, çok fazla
kanamaların durması neredeyse imkansızlaşır.
RIBOFLAVIN
B2 vitamini olarak bilinen Riboflavin doğal olarak bazı
gıdalarda bulunur. Flavin mononükleotid (FMN, aynı zamanda riboflavin-5'-fosfat
olarak da bilinir) ve flavin adenin dinükleotidi (FAD) olmak üzere iki ana
koenzimin elzem bir bileşenidir. Bu koenzimler enerji üretiminde büyük rol
oynamaktadır; hücresel işlev, büyüme ve gelişme; ve yağların, ilaçların ve
steroidlerin metabolizması.
POTASYUM
Potasyumun metabolizma ve vücut işlevlerinde çeşitli rolü
vardır. Tüm hücrelerin, dokuların ve organların düzgün çalışması için
gereklidir. Amerikalılar İçin Beslenme Rehberine göre, diyette bulunan
potasyum, sodyumun kan basıncına olan olumsuz etkilerini körelterek kan
basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
VİTAMİN E
Serbest radikal denilen dengesiz maddelerin yol açtığı
hasardan vücut dokusunu koruyan bir antioksidandır. Düşük seviyelerde, E
vitamini kalbi korumaya yardımcı olabilir. Vitamin E ayrıca sağlıklı cilt ve saçlarda
da rol oynar.
NIACIN
Niasin, triptofandan vücutta üretilen ve protein içerikli
gıdalarda bulunan bir şekli olan B3 vitamini. Yüksek kolesterol için Niasin
ağız yoluyla alınır. Ayrıca dolaşım problemleri, migren baş ağrısı, Meniere
sendromu ve diğer baş dönmesi nedenleri için diğer tedavilerle birlikte
kullanılır. Kolera ile ilişkili diyare'yi azaltmak için kullanılır.
VİTAMİN B6
Bağışıklık sisteminin antikor üretmesine yardımcı olan suda
çözünür bir vitamin. Birçok hastalıkla mücadele etmek için antikorlara ihtiyaç
vardır. B6 vitamini, normal sinir fonksiyonunu korumaya ve kırmızı kan
hücreleri oluşturmaya yardımcı olur. Vücut proteinleri parçalamaya yardımcı
olmak için kullanır. Ne kadar çok protein yerseniz, B6 vitamini ihtiyacınız o
kadar artar.
C VİTAMİNİ
Normal büyüme ve gelişme için gerekli suda çözünür bir
vitamin ve antioksidan. C vitamini, vücudunuzun tüm bölgelerindeki dokuların
büyümesi ve onarımı için gereklidir. Cildi, yara dokusunu, tendonları,
ligamentleri ve kan damarlarını yapmak için kullanılan önemli bir protein olan
kollajeni oluşturmak gereklidir.
MAGNEZYUM
İnsan beslenmesi için gerekli olan mineral. Enerji üretmeye
yardımcı olur ve kas kasılması ve gevşemesi için önemlidir.
MANGANEZ
Manganez, vücudun düzgün çalışmasını gerektirdiği için,
gerekli besin maddesi olarak kabul edilen bir mineraldir. Manganez, zayıf
kemiklere (osteoporoz), bir çeşit "yorgun kan" (anemi) ve adet öncesi
sendromun (PMS) semptomlarına yardımcı olmak için kullanılır.
TİAMİN
B1 vitamini olarak bilinen Thiamin, enerji metabolizmasında
ve dolayısıyla hücrelerin büyümesi, gelişiminde ve işlevinde kritik bir rol
oynamaktadır.
KAROTENOİDLER LUTİN + ZEAKSANTİN
Lutein ve zeaksantin, göz makula'sında bulunan bitki
pigmentleridir. Bazı araştırmalar, luteinin yaş ilerledikçe sağlıklı
görüşlerini sürdürmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Lutein, katarakt
ve maküler dejenerasyon gibi daha düşük bir göz hastalıkları riski ile ilişkili
olabilen bir karotenoiddir ve cildin sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Avokadolar,
herhangi bir meyve veya sebze porsiyonu başına lutein ve zeaxanthin'in en
yüksek seviyelerini içerir.
Bu yazımızda Avokado meyvesinin içerdiği vitaminlerin besin
değerinden ve sağlık açısından faydalarından bahsettik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder