19 Ekim 2017 Perşembe

Avokado’nun Besin Değeri Açısından Önemi ve Yararları

Avokado’nun Besin Değeri Açısından Önemi ve Yararları

Bu yazımızda Avokado meyvesinin besin değeri hakkında yazacağız. İçerdiği vitaminler ve bu vitaminlerin özelliklerinden, faydalarından bahsedeceğiz.



Meyve ve sebzeler açısından zengin olan vitamin ve mineraller, bazı kanser türleri ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Vitaminler A, C, D, E, K ve B vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, biyotin, vitamin B-6, vitamin B-12 ve folat) kesinlikle vücudun en çok ihtiyaç duyduğu 13 vitamin vardır. Avokado doğal olarak bu vitaminlerden birçoğunu içerir. Avokado, meyve ile yenen gıdalarda vücudun A, D, E ve K vitaminleri gibi daha fazla yağda çözünen besin maddelerini emmesine olanak tanıyarak "besleyici güçlendirici" olarak etki sağlar.
Avokado doğal olarak sodyum ve kolestrol içermez. Avokado, tekli doymamış yağ içeren iyi yağ içeren tek meyvedir. "İyi yağ" tekli doymamış yağ, doymuş yağlar ve trans yağlar yerine kullanılırsa, LDL (kötü) kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur. LDL seviyenizi düşük tutmak kalp hastalığı ve inme riskinizi azaltır. Sağlıksız yağlar yerine yenen bu yağlar, şeker hastalığına sahip kişilere kan şekerlerini yönetmesine yardımcı olabilir.
Antioksidanlar meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Ancak avokadoda bulunan antioksidan kaynağı ; beta karoten, lutein, likopen, selenyum ve A, C ve E vitaminleri açısından birçok meyveye göre çok daha zengindir.

PANTOTENİK ASİT

Avokado, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan bir B vitamini olan iyi bir Pantotenik asit kaynağıdır.

DİYET LİFİ

Avokado, Besin Elyafı için iyi bir kaynaktır. Lif bakımından zengin tüketilen gıdalar, kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Diyet lifi diyetinize bol miktarda katkı sağlar ve kilolarınızı kontrol etmenize yardımcı olarak kendinizi daha hızlı hissetmenizi sağlar. Sindirime, kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

FOLAT

Avokado;  folatın iyi bir kaynağıdır. Sağlıklı hücre ve doku gelişimini destekler. Bu, bebeklik ve gebelik gibi hızlı hücre bölünmesi ve büyüme dönemlerinde özellikle önemlidir. Folat homosisteinin metabolizması için de gereklidir, bu amino asitin normal düzeylerini korumaya yardımcı olur.

VİTAMİN K

Avokado, vücudun sağlıklı kalması için gerekli olan ve kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan temel bir vitamin olan Vitamin K'nin iyi bir kaynağıdır. Pıhtılaşma vitamini olarak bilinir çünkü kan K vitamini olmadan pıhtılaşmaz. Yani vücudumuzda yeterli miktarda K vitamini yoksa, çok fazla kanamaların durması neredeyse imkansızlaşır.

RIBOFLAVIN

B2 vitamini olarak bilinen Riboflavin doğal olarak bazı gıdalarda bulunur. Flavin mononükleotid (FMN, aynı zamanda riboflavin-5'-fosfat olarak da bilinir) ve flavin adenin dinükleotidi (FAD) olmak üzere iki ana koenzimin elzem bir bileşenidir. Bu koenzimler enerji üretiminde büyük rol oynamaktadır; hücresel işlev, büyüme ve gelişme; ve yağların, ilaçların ve steroidlerin metabolizması.

POTASYUM

Potasyumun metabolizma ve vücut işlevlerinde çeşitli rolü vardır. Tüm hücrelerin, dokuların ve organların düzgün çalışması için gereklidir. Amerikalılar İçin Beslenme Rehberine göre, diyette bulunan potasyum, sodyumun kan basıncına olan olumsuz etkilerini körelterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

VİTAMİN E

Serbest radikal denilen dengesiz maddelerin yol açtığı hasardan vücut dokusunu koruyan bir antioksidandır. Düşük seviyelerde, E vitamini kalbi korumaya yardımcı olabilir. Vitamin E ayrıca sağlıklı cilt ve saçlarda da rol oynar.

NIACIN

Niasin, triptofandan vücutta üretilen ve protein içerikli gıdalarda bulunan bir şekli olan B3 vitamini. Yüksek kolesterol için Niasin ağız yoluyla alınır. Ayrıca dolaşım problemleri, migren baş ağrısı, Meniere sendromu ve diğer baş dönmesi nedenleri için diğer tedavilerle birlikte kullanılır. Kolera ile ilişkili diyare'yi azaltmak için kullanılır.

VİTAMİN B6

Bağışıklık sisteminin antikor üretmesine yardımcı olan suda çözünür bir vitamin. Birçok hastalıkla mücadele etmek için antikorlara ihtiyaç vardır. B6 vitamini, normal sinir fonksiyonunu korumaya ve kırmızı kan hücreleri oluşturmaya yardımcı olur. Vücut proteinleri parçalamaya yardımcı olmak için kullanır. Ne kadar çok protein yerseniz, B6 vitamini ihtiyacınız o kadar artar.

C VİTAMİNİ

Normal büyüme ve gelişme için gerekli suda çözünür bir vitamin ve antioksidan. C vitamini, vücudunuzun tüm bölgelerindeki dokuların büyümesi ve onarımı için gereklidir. Cildi, yara dokusunu, tendonları, ligamentleri ve kan damarlarını yapmak için kullanılan önemli bir protein olan kollajeni oluşturmak gereklidir.

MAGNEZYUM

İnsan beslenmesi için gerekli olan mineral. Enerji üretmeye yardımcı olur ve kas kasılması ve gevşemesi için önemlidir.

MANGANEZ

Manganez, vücudun düzgün çalışmasını gerektirdiği için, gerekli besin maddesi olarak kabul edilen bir mineraldir. Manganez, zayıf kemiklere (osteoporoz), bir çeşit "yorgun kan" (anemi) ve adet öncesi sendromun (PMS) semptomlarına yardımcı olmak için kullanılır.

TİAMİN

B1 vitamini olarak bilinen Thiamin, enerji metabolizmasında ve dolayısıyla hücrelerin büyümesi, gelişiminde ve işlevinde kritik bir rol oynamaktadır.

KAROTENOİDLER LUTİN + ZEAKSANTİN

Lutein ve zeaksantin, göz makula'sında bulunan bitki pigmentleridir. Bazı araştırmalar, luteinin yaş ilerledikçe sağlıklı görüşlerini sürdürmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Lutein, katarakt ve maküler dejenerasyon gibi daha düşük bir göz hastalıkları riski ile ilişkili olabilen bir karotenoiddir ve cildin sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Avokadolar, herhangi bir meyve veya sebze porsiyonu başına lutein ve zeaxanthin'in en yüksek seviyelerini içerir.

Bu yazımızda Avokado meyvesinin içerdiği vitaminlerin besin değerinden ve sağlık açısından faydalarından bahsettik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder